Naša rodina miluje mlieko v akejkoľvek podobe – čerstvé, zákys, jogurty, tvaroh, syry.. Kým sme bývali v meste, veľkú časť nášho odpadu tvorili práve obaly z mliečnych výrobkov. Pre jednoduchosť spracovania obalu po použití sme kupovali mlieko v plastových sáčkoch alebo PET fľašiach, ale odpad vznikal.
Až sa objavili prvé automaty na mlieko a my sme začali nosiť mlieko domov v sklenených fľašiach. Takto sme fungovali, kým sme sa nepresťahovali na dedinu a nezačali nosiť mlieko od chovateľa. Smotanu by bola škoda nevyužiť. Takže som doma musela mlieko zo sklenenej fľaše s úzkym hrdlom prelievať do fľaše so širším hrdlom – vydržalo mi to pár dní a fľaša sa musela zmeniť z fľaše na mlieko na sirupovú fľašu.
Na mliečnej pozícii ju nahradila litrovka Weck. Smotanu už môžem zbierať priamo z fľaše a priznám sa, aj mojej pohodlnosti bolo urobené zadosť – z umývačky vychádza čistá, takže ju nemusím ručne umývať ako klasickú fľašu 🙂
Zo smotany, ktorú zozbierame z mlieka, robíme domáci nanuk – stačí smotanu vyšľahať, jemne osladiť a ochutiť škoricou, kakaom alebo vanilkou a zamraziť. Z 250ml smotany vystačí na cca 9 nanukov bez chémie a bez obalu 🙂
Z dobrého mlieka sa dá urobiť aj dobrý jogurt. Najprv sme zvykli jogurt robievať v jogurtovači. Kým sme neprišli na to, že je to jeden zbytočný spotrebič v domácnosti a nenahradili sme ho hrncom na preváranie mlieka. Mlieko v hrnci po prevarení ostane, a keď vychladne na cca 38°C, zamiešame jogurt, a po 12-24 hodinách ho už iba podelím do pohárov. Hrniec využívame aj na varenie kaší a pudingu. Takže dnes by som povedala, že kúpa jogurtovača boli vyhodené peniaze.
Kým cez leto boli naobľúbenejšie ovocné jogurty, v zime fičí u nás med so škoricou alebo vanilkovým cukrom. A tu sa znova začali v našom koši hromadiť obaly od korenín. Problémom pri týchto obaloch je, že sú prakticky neseparovateľné a končia v komunálnom odpade. Riešenie som našla v podstate náhodou – koreniny v biokvalite zn. Sonnentor – tie kúpite aj predajniach Naturfyt 🙂 Balenia sú väčšie, ako som bola zvyknutá z bežných obchodov. Korenie je zabalené v uzatvárateľnom polypropylénovom vrecku v papierovej krabičke, teda celý obal viem jednoducho rozseparovať.
S príchodom vanilky od Sonnentoru k nám, opustil našu domácnosť aj vanilínový cukor – jeho prírodný variant je jednoducho fantastický a aj lacnejší.
Keď som mliekom začala, mliekom by som aj skončila – ešte stále netuším, ako zruším obaly od syrov (okrem toho, že ich prestanem kupovať :-). Máte nejaký tip? Napíšte nám na FB alebo na info@prijemneveci.sk. Ďakujem.
komentáre 2
Lucia
Zdravím, mne sa celkom osvedčilo, čo sa syrov týka, kupovať vážené syry hoc aj v supermarkete, len ich poprosím, nech mi ho odvážia a vytlačia nálepku. Syr si dám do vlastnej uzatvárateľnej krabičky, ktorú som si na nákup priniesla a na ňu nalepím nálepku. Niektorí síce na mňa čudne pozerajú, ale zatiaľ mi každý vyhovel 🙂
Anežka
Veľmi príjemný článok. Hlavne pravdivý. Súglasím s vanilkou aj s jogurtovačom. Mali sme jogurtovač a tiež sme ho nedávno nahradili hrncom na preváranie mlieka (týmto https://eshop.tescoma.sk/mliekovar-home-profi-14-cm-1-8-l?pos=3 veľkosť vyhovuje) a spotrebič sme recyklovali. O jeden krám v kuchyni menej.